Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület

Bács-Kiskun megye
leaderleaderleader

Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület

Friss híreink

Előző 1 2 3 4  Következő
FATOSZ tagság megszünése
Tisztelt Tagjaink!

Egyesületünk 2022.05.26.-án megtartotta évi rendes közgyűlését, amelyen nagyon fontos döntést hoztunk: 4.napirendi pont. FATOSZ tagságunk megvitatása.
A FATOSZ felé már jeleztük a közgyűlés határozatát, melyet ellenvetés nélkül elfogadtak a jelenlévők.

4.Napirendi pont:Fatosz tagságunk megvitatása


Horváth Roland Elnök elmondta, hogy a FATOSZ-szal való kapcsolatunk nem rendeződött. Az utóbbi időben csak felszólításokat kaptunk tőlük, mely hivatalos levelek tagdíj követelésekre vonatkoztak. A tagdíj vita már évek óta tart, követelésük jogtalan és nem csak a mi megyénket érinti. A minősítési rendszert az MTÜ teljes mértékben átveszi, a FATOSZ szerepe a továbbiakban itt nem releváns. A vezetőségükkel való egyeztetés alatt sem sikerült a megegyezés irányába terelni az ügyet. A kommunikációjuk erőszakos és sértegető hangnemet ütött meg, így a továbbiakban nem tudunk velük együttműködni. A korábbi vezetőségi gyűléseken is próbáltuk a velük való tagsági viszonyunkat mérlegelni, átgondolni, de eddig ezzel kapcsolatban végleges döntést nem hoztunk.

Horváth Roland Elnök előterjesztette a közgyűlés tagsága elé a FATOSZ tagságból való kilépést.

Határozat: Kgy:5./2022.(05.26.) /A közgyűlés a FATOSZ-ból való kilépést ellenvetés nélkül, egyhangúlag elfogadta/


Üdvözlettel:

Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület
6524 Dávod Petőfi Sándor u.7
Levelezési cím: 6500 Baja, Erdész u.6
Adószám: 18345052-1-03
Bank: OTP bank Baja 11732033-20012759-00000000
E-mail: bkkvendege@gmail.com
Web: www.bacsvidek.hu


Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2022-06-20
Megalakul a DMÜ
Megalakul a Digitális Magyarország Ügynökség
2022. május 30. 20:57


Mindjárt eláruljuk, ez pontosan mit is jelent. Azt is, hogy ki vezeti miniszteri biztosként.

Ez egyfajta ernyőszervezetként szinte valamennyi hazai digitalizációs folyamatot egy platformra terel majd a hatékony fejlesztés és működés érdekében, áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közleményében.

Eszerint a jövőben Guller Zoltán a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) létrehozásáért és működtetéséért felelős miniszteri biztosként folytatja tevékenységét.

A következőket mondta erről a Magyar Nemzetnek: "Július végéig a turizmus állami irányítását vezetem a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatójaként... Bár a turizmuságazatot nem hagyom el teljesen a jövőben sem, a miniszter úrtól új, megtisztelő felkérést kaptam: eszerint a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) létrehozásáért és működtetéséért felelős miniszteri biztosként folytatom a munkámat, amely komplex és nagy feladatokkal járó, fő megbízatásommá válik", közölte az új kinevezésével kapcsolatban.

Guller Zoltán

Az MTI-hez eljuttatott közleményből kiderül, a DMÜ fő feladata a kormányzati digitalizáció, valamint a digitális állampolgárság megteremtése. A KTK tájékoztatása szerint cél az átláthatóság, a kiszámíthatóság, a hatékony és gyors ügyintézés biztosítása, hogy Magyarországot egy jól működő 21. századba vezesse át.

A megalakuló ügynökség feladatokat vesz át minisztériumoktól, működését a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyeli.
Végül a közleményben még az áll, hogy a kormány Guller Zoltánt a DMÜ létrehozásáért és működtetéséért felelős miniszteri biztossá nevezi ki, aki az elmúlt 6 évben nemzetközi szinten is egyedülálló és példaértékű digitális működés alapjait tette le a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ létrehozásával, közölték. A szakember a turizmusban az MTÜ-n belül igazgatósági elnökeként folytatja munkáját.
Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2022-06-01
Az MTÜ-vezér bemutatta új helyetteseit- Könnyid László távozott(05.01.) a posztjáról
Az MTÜ-vezér bemutatta új helyetteseit
2022. május 26. 21:32


Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója május 26-án mutatta be a szakmai szervezetek képviselőinek két új helyettesét, akik a turizmus további fellendítésén dolgoznak majd a következő időszakban.

Guller Zoltán a turizmus aktuális helyzetéről és a következő hónapok várakozásairól szólva elmondta, számos körülmény nehezíti a nemzetközi turizmus gyorsabb ütemű visszaépülését, de ennek ellenére optimista az idei magyarországi szezont illetően. Az MTÜ mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több vendég érkezzen a hazai szállás- és vendéglátóhelyekre. Ebben a munkában a jövőben két újonnan kinevezett vezérigazgató helyettes - Jakab Zsófia és Bődi Ivett segíti majd.

Bődi Ivett az elmúlt időszakban az MTÜ szálláshely és vendéglátás programigazgatójaként dolgozott, a jövőben a turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettesként segíti az ügynökség munkáját. Jakab Zsófia pedig, a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) vezérigazgatója, ezentúl a marketing- és kommunikációs vezérigazgató-helyettesi posztot tölti be, miközben megtartja feladatkörét az MDDÜ-n belül is.

Bődi Ivett a bemutatkozása során elmondta, 20 éve dolgozik a szállodai szektorban, ismertette eddigi feladatait, elvégzett munkáit az MTÜ-n belül, amelyek alapján bizakodhatunk abban, hogy sikerrel végzi majd el a rá rótt feladatot. Kiemelte továbbá, hogy számít a szakmai szereplők és szervezetek támogatására, szoros együttműködés mentén tervezi a stratégia megvalósítását.

Bődi Ivett (balra) és Jakab Zsófia

Jakab Zsófia fő feladata lesz, hogy minél több vendéget hozzon Magyarországra.

Bemutatkozása során többek közt elhangzott, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a 2021-es nyári időszak minden idők legjobb belföldi szezonja volt a magyar turizmus történetében. Hozzátette: a 2022-es eddigi tényszámok és az előfoglalási adatok szintén dinamikus növekedést mutatnak. Az elkövetkezendő időszakban a közvetlen forgalomösztönzés lesz a cél, itthon és külföldön. Éppen ezért hívószavai, amelyek mentén dolgozik majd, a következők: országmárka fejlesztése, kreativitás, stratégiai szemlélet és adatalapú döntéshozatal. Tervei szerint kiemelt figyelmet fordít majd az online utazási irodákkal való együttműködésre és a gasztronómia területére is.

Az eddigi turizmusszakmai és általános vezérigazgató-helyettes, Könnyid László május 1-jével távozott pozíciójából, Guller Zoltán tanácsadóként továbbra is számít a munkájára.


Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2022-06-01
4% Turizmusfejlesztési hozzájárulás !!!
Változik a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás adózása is!
(2020. január 1-jétől)
Változás áfa körös vállalkozók esetében: ÁFA 18 %-ról 5 %-ra csökken, de fizetni kell a szolgáltatás nettó értéke után 4 % turizmusfejlesztési hozzájárulást.
Fontos! Ha alanyi adómentes vállalkozó vagy, akkor is meg kell fizetned a turizmusfejlesztési hozzájárulást.
A bevallás és a 4 %-os hozzájárulás megfizetésének határideje:
Áfa körös adózóknál az áfa bevallás benyújtásának határideje az irányadó:
• havi áfa bevallók: tárgyhónapot követő hónap 20.
• negyedéves áfa bevallásra kötelezettek: tárgynegyedévet követő hónap 20.
• éves bevallásra kötelezettek: tárgyévet követő év február 25.

• Alanyi adómentes adózók esetében a teljesítési időpontot követő év február 25.

Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2022-03-07
Eszközbeszerzés

Sugomedia Bt. - 2022-02-20
Nonprofit szervezetek ismertségét, céljai elérését szolgáló fejlesztések megvalósítása
Köszönjük a Magyar állam és az Európai Unió támogatását!Sugomedia Bt. - 2022-02-17
Köszönet nyilvánításKöszönjük a Magyar Állam Támogatását

Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület
NEAG-KP-1-2021/4-000069

Működési Támogatás tevékenységünk, céljaink megvalósítása érdekében

300 000 Ft
Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2022-01-26
Szálláshelyek kötelező minősítése
A szálláshely-szolgáltatás nyújtásáról szóló jogszabályok alapján az eddigi, csak a szállodákra és a panziókra vonatkozó és önkéntes igénylésen alapuló védjegyrendszert kötelező érvényű, a kereskedelmi- és a magánszálláshelyekre, egyéb szálláshelyekre egyaránt kiterjedő, országosan egységes nemzeti szálláshely-minősítő rendszer váltja fel.
Az új rendszer célja, hogy mind a külföldi, mind a belföldi vendégek egyértelmű információt kapjanak a Magyarországon hét szálláshelytípusban működő, mintegy 42 ezer szolgáltató által kínált szolgáltatás minőségéről.
A már nyilvántartásba vett szálláshelyek tulajdonosainak, illetve üzemeltetőinek az első szálláshely-minősítés érdekében – a kapcsolattartó és a szálláshely adatainak megadásával – regisztrálniuk kell az alábbi határidőkön belül:
Magánszálláshely és egyéb szálláshely esetén 2023 január 1.
Bővebb információ elérhető az alábbi oldalon: https://szallashelyminosites.hu/
Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2022-01-12
Kormányrendelet-változás 2022.01.01-(239/2009.(X.20) módosítása
2022. január 1-jén lépett hatályba a 239/2009. (X. 20.) Kormányrendelet módosítása, amely kiemelten fontos a falusi szálláshely-szolgáltatók számára:

„3. falusi szálláshely: a Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló 2018. évi CXXXIX. törvény 1/3. mellékletében nem szereplő települések, valamint a természetes gyógytényezőkről szóló külön jogszabály alapján törzskönyvezett gyógyhelyek kivételével az 5000 fő alatti településeken vagy a 100 fő/km2 népsűrűség alatti területeken található olyan magánszálláshely vagy egyéb szálláshely, amelyet úgy alakítottak ki, hogy abban a falusi életkörülmények, a helyi vidéki szokások és kultúra, valamint a mezőgazdasági hagyományok komplex módon, adott esetben kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt kerüljenek bemutatásra, és amely a háztartási körülmények között végzett vendéglátó tevékenységre vonatkozó szabályok megtartásával egyéb szolgáltatásként ételszolgáltatást is nyújthat a szállóvendégek részére,”
Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2022-01-12
Napraforgós minősítés "forgatókönyve" stb....
Egyszerűsített tájékoztatás a Napraforgós minősítésről...illetve a szálláshely üzemeltetés kötelezőségéről.
Érvényes: 2022.01.01.-
Minősíteni kívánók teendői:

1 lépés: Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület https://szallashelyminosites.hu/rolunk (
Minősítési kérelem benyújtása
(Az első alkalom térítésmentes és 3 évig érvényes)
A kiképzett minősítők kimennek helyszíni ellenőrzésre, ha megfelelőnek találják akkor adják meg az igazoló dokumentumot
2 lépés: A szálláshely-szolgáltatási tevékenység bejelentésének kötelező melléklete lesz a szálláshely-minősítéséről szóló igazoló dokumentum.
A szálláshely-szolgáltató ezzel a nyilatkozattal együtt teszi meg bejelentését a jegyzőhöz.
A jegyző a szálláshely-szolgáltatót a minősítő szervezet által megállapított minőségi fokozatnak megfelelően veszi nyilvántartásba.
3.lépés: FATOSZ ... Napraforgós Védjegy minősítési rendszer formanyomtatványa alapján kérelmezni a Védjegy Napraforgós minősítést , befizetési kötelezettséggel jár!
https://falusiturizmus.eu/hirek/vedjegy/
Továbbá:
A jövőben szálláshely-üzemeltetési tevékenység csak olyan szálláshelyen folytatható,
amely megfelel a szálláshely-minősítő szervezet elektronikus felületén közzétett, az adott szálláshelytípusra vonatkozó követelményeknek.
Határidők:
A már nyilvántartásba vett szálláshelyek tulajdonosainak,
illetve üzemeltetőinek az első szálláshely-minősítés érdekében – a kapcsolattartó és a szálláshely adatainak megadásával – regisztrálniuk kell az alábbi határidőkön belül:
2021. december 31-ig- Szálloda,Panzió
2022. június 30-ig- Kemping,Üdülőtelep,Közösségi szálláshely
2023. január 1-ig- Magánszálláshely, Egyéb szálláshely
Bővebb információk a fent jelzett weboldalakon!
Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2022-01-11
A Magyar Turisztikai Ügynökség téli kampánya
A Magyar Turisztikai Ügynökség országos forgalomélénkítő kampányt indít 2022. január 10. és február 28. között, amelyben a téli feltöltődési lehetőségeket népszerűsíti belföldön. A kampányhoz turisztikai szolgáltatók, szálláshelyek, vendéglátóhelyek, fürdők és attrakciók csatlakozását várja, a részvétel ingyenes, a regisztráció elkezdődött.

A tél a feltöltődés ideje, ilyenkor kerülnek igazán fókuszba a hazai wellness-lehetőségek, a közös családi elvonulások, a szezonális gasztronómia, a kulturális élmények. A kampány is ezekre fókuszál, és arra hívja fel a magyar családok, párok, baráti társaságok figyelmét, hogy Magyarország a téli szezonban is számos élményt tartogat. A hidegebb hónapokban is fedezzék fel a biztonságos és élménydús belföldi úti célokat, a télen is csodás kirándulóhelyeket és az egyedülálló gyógy- és termálfürdőket.

A turisztikai szolgáltatóknak ezúttal is lehetőségük nyílik speciális ajánlatokkal csatlakozni a kampányhoz. Az MTÜ várja azon turisztikai attrakciók és szolgáltatók jelentkezését, amelyek szívesen együttműködnek hazánk téli turisztikai forgalmának élénkítésében, és vállalják, hogy a január 10. és február 28. közötti időszakra „Téli feltöltődés” néven speciális kedvezményes ajánlatot hoznak létre. A részvétel jó lehetőség az év eleji, hagyományosan gyengébb forgalom növelésére.

Az MTÜ a partnereket a csodasmagyarorszag.hu weboldalon gyűjti össze és teszi közzé, illetve az átfogó, országos kampányában kiemelten népszerűsíti majd a kedvezményes ajánlatokat.

A kampányhoz való csatlakozás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A csatlakozási szándékok az alábbi linken elérhető adatlap kitöltésével jelezhetik a szolgáltatók legkésőbb 2021. december 30-ig.

Az ügynökség további kérdés esetén a kampany@mtu.gov.hu e-mail címen áll az érdeklődők rendelkezésére.

Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-12-16
Vidéki turizmus fejlesztése pályázat


VP6-6.4.1–21 – Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja – Vidéki turizmus fejlesztése című pályázat már benyújtható.
Kötelezően megvalósítandó önállóan támogatható tevékenységek:

Újonnan építendő szálláshely létesítése: olyan új épület építése, ami érvényes szálláshely–üzemeltetési engedéllyel rendelkező szálláshelyhez nem kapcsolódik.
Újonnan kialakítandó szálláshely létesítése: olyan épület felújítása és/vagy bővítése, amely a támogatási kérelem benyújtásakor nem rendelkezik érvényes szálláshely–üzemeltetési engedéllyel.
Meglévő szálláshely épületének fejlesztése és/vagy bővítése: olyan épület fejlesztése és/vagy bővítése, amely a támogatási kérelem benyújtásakor érvényes szálláshely–üzemeltetési engedéllyel rendelkezik.
Meglévő szálláshely bővítése új épülettel: a támogatási kérelem benyújtásakor érvényes szálláshely–üzemeltetési engedéllyel rendelkező szálláshely bővítése:
új épület építése;
olyan épület fejlesztése és/vagy bővítése, amely a támogatási kérelem benyújtásakor érvényes szálláshely–üzemeltetési engedéllyel nem rendelkezik.

A támogatási kérelmek benyújtására 2021. december 8. napjától 2022. április 21. napjáig van lehetőség!

https://www.palyazat.gov.hu/vp6-641-21-nem-mezgazdasgi-tevkenysgek-diverzifikcija-vidki-turizmus-fejlesztse-1

Sok sikert kívánunk!
Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-12-16
Turizmus Akadémia- Ingyenes képzés
A turisztikai szolgáltatások piacra jutását számos eszközzel segíti a Magyar Turisztikai Ügynökség, ezt szolgálják a Turizmus Akadémia oldalon hozzáférhető turizmus témakörben elérhető képzések is. Az e-learning weboldal létrehozásának célja az volt, hogy a turizmusban dolgozóknak tematikus szakmai, réspiaci tudást biztosítson. A kurzusokon az érdeklődők megismerhetik a jelentős növekedési potenciállal rendelkező niche termékek fejlesztésében rejlő lehetőségeket, ezzel is fokozva versenyképességüket, eredményességüket.
A hozzaferheto.turizmusakademia.hu e-learning weboldal ingyenesen, számos izgalmas tananyaggal segíti a szakmabelieket abban, hogy fejlődni tudjanak a szenior, akadálymentes, orvosi és hozzáférhető turizmusban. A program tananyagának összeállításához az MTÜ szakmai publikációit és a program keretében elvégzett kutatások információit is felhasználták.

A résztvevők egy egyszerű regisztrációt követően ingyenesen hozzáférhetnek a tananyagokhoz, és azokhoz bármikor újra vissza is térhetnek. A képzések során könnyed, játékos módon, az online térben sajátítható el a tudás. A kurzusokat vizsga zárja, melyet oklevél is igazol. A tananyagot akkor is érdemes olvasni, ha az opcionális vizsgakérdések megválaszolására nem kerül sor.

Arra szeretnénk kérni Önöket, hogy ha ez a téma felkeltette az érdeklődésüket, akkor a fenti oldalon lehet regisztrálni, és annyit kérnénk még pluszban, hogy ha regisztrálnak, akkor megjegyzésbe legyenek kedvesek beleírni minket is, hogy a mi irodánk által jutottak ehhez az információhoz. Előre is nagyon szépen köszönjük ezt.


Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-12-03
Megalakult a Nemzeti Vallásturizmus Tanács
http://turizmusonline.hu/belfold/cikk/megalakult_a_nemzeti_vallasturizmus_tanacs?utm_source=newsletter&utm_medium=napi_turizmus_hirlevel&utm_campaign=31760
Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-12-03
A 14 év alatti vendégek regisztrációja!
A Kormány 584/2021. (X. 14.) rendeletének köszönhetően október 29-től a veszélyhelyzet megszűnéséig nem kötelező a személyazonosító okmány bemutatása a 14 év alatti vendégek személyes adatainak rögzítéséhez, és az okmány azonosítóját sem kell regisztrálni a Vendégem felületére.

A rendelet értelmében a törvényben előírt (A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény) személyes adatokat a szálláshely a 14 év alatti vendégek esetében a képviselőjének (pl. szülő, gondviselő) nyilatkozata alapján is rögzítheti.

Bővebb információ az alábbi oldalon található: https://vizainfo.hu/
Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-11-23
FONTOS: új szálláshely engedély+minősítés , illetve régi szálláshelyek minősítése
Tisztelt Tagjaink!

Akik 2022 január 1. után szeretnének szálláshelyet létesíteni, nekik már az első lépés a kötelező szálláshely minősítés kérése lesz, miután ezzel már rendelkezik, kaphatja meg a működési engedélyt a jegyzőtől.

A követelmények már elérhetőek a honlapon: https://szallashelyminosites.hu/ ( kérem, hogy figyelmesen olvassák el a " szálláshely típusok" fülecske alatt választható lehetőségeket)

Akik már üzemeltetnek szálláshelyet, 2023. január 1-ig kell kérniük a minősítést, melyet a honlapon tudnak megtenni.


Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-11-18
NTAK regisztráció!
Tisztelt Vendéglátó Tagjaink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2021. augusztus 19. napján hatályba lépett vonatkozó jogszabály értelmében minden hazai vendéglátó üzlet üzemeltető köteles a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (a továbbiakban: NTAK) üzemeltetője által e célra működtetett elektronikus felületen a regisztrációt elvégezni, az adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzletek pedig kötelesek ott - a vendéglátó szoftver alkalmazásával - napi szinten adatot szolgáltatni.
Részletek:
A 2021. évi XCVIII. törvény alapján az egyes kormányrendeleteknek a turizmus-vendéglátás ágazatot érintő stratégiai célú módosításáról szóló 501/2021.(VIII.18.) Korm. rendelet 2021. augusztus 19-i hatállyal módosította a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtásáról szóló 235/2019.(X.15.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: Vhr.). A Vhr. 2. § (15) bekezdése értelmében adatszolgáltatásra kötelezett az a vendéglátó üzlet, amely nyugtaadási kötelezettségének pénztárgéppel köteles eleget tenni a 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet, azaz a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló rendelet alapján.
A Kr. 2. § (17) bekezdése meghatározza a vendéglátó szoftver fogalmát: az adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzlet üzemeltető által kötelezően használt olyan informatikai program, amely az NTAK számára adatok továbbítására alkalmas.
Azt is előírja a jogszabály, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ üzemeltetője – a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal kötött együttműködési megállapodás alapján – az e rendelet hatálya alá tartozó vendéglátó üzlet üzemeltetők által átadott adatokat az NTAK útján továbbítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére.
A Kormány az NTAK üzemeltetőjeként a Magyar Turisztikai Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaságot (a továbbiakban: MTÜ) jelöli ki.
A fent rögzítettek értelmében minden hazai vendéglátó üzletet regisztrálni kell az NTAK-ba, adatszolgáltatásra azonban nem minden regisztrált vendéglátó üzlet köteles, mivel a Vhr. az online pénztárgépek használatához köti az adatszolgáltatási kötelezettséget.
A következő vendéglátóhely típusok esetében kötelező a regisztráció és a napi szintű adatszolgáltatás is az NTAK felé:
- étterem, TEÁOR 08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.
- büfé, TEÁOR 08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.
- cukrászda, TEÁOR 08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.
- kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR 08: 5630 - Italszolgáltatás
- italüzlet, bár, TEÁOR 08: 5630 - Italszolgáltatás
- zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR 08: 5630 - Italszolgáltatás
- gyorsétterem, TEÁOR 08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.
- alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR 08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.
Az alábbi három vendéglátóhely típusnak kizárólag a regisztrációs kötelezettséget kell teljesítenie, de adatot nem kell szolgáltatnia az NTAK felé:
• munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, TEÁOR 08: 5629 – Egyéb vendéglátás;
• rendezvényi étkeztetés, TEÁOR 08: 5621 – Rendezvényi étkeztetés;
• mozgó vendéglátóhely, TEÁOR 08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.
(A vendéglátóhely típusokat a kereskedelmi tevékenységek végzéséről szóló 210/2009. (IX.29.) Kr. (a továbbiakban: Kr.) 4. melléklete rögzíti.). Felhívjuk figyelmüket, hogy a vendéglátóhely üzlettípusát, valamennyi vendéglátónak 2021. március 31-ig be kellett jelentenie a jegyzőnek. Ennek teljesülésének ellenőrzése folyamatban van, 2021. október 31-étől be kell záratni azonnali hatállyal azon vendéglátó egységeket, akik nem teljesítették a 31. §-ban foglalt kötelezettségüket.
A regisztráció megtörténtét és az adatszolgáltatást a helyi Polgármesteri Hivatalban igazolni kell.
Felhívjuk figyelmüket, hogy a Kr. 27. § (6)-(7) bekezdései értelmében a jegyző a vendéglátó üzlet NTAK-ba történő adatszolgáltatási tevékenységét évente legalább egy alkalommal hatósági ellenőrzés keretében ellenőrzi. A jegyző köteles értesíteni az NTAK-ot azon vendéglátó üzletekről, amelyeknek alkalmaznia kell vendéglátó szoftvert, de azzal nem rendelkeznek, vagy az NTAK-ba nem regisztráltak, vagy a kötelező adatszolgáltatási kötelezettségüket nem vagy nem megfelelően teljesítik.
A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló CLVI. törvény (a továbbiakban: Turizmus Tv.) 9/C. § (1) bekezdése kimondja, hogy a vendéglátó üzlet üzemeltetője a tevékenysége megkezdésétől számított 5 napon belül köteles regisztrálni az NTAK-ba.
Már működő vendéglátóhelyek üzemeltetője – a Turizmus tv. 12/A. § (1) bekezdése értelmében - az NTAK-ba történő regisztrációt 2021. november 1. napjával köteles megkezdeni, az adatok szolgáltatására és továbbítására pedig 2022. július 1. napjától köteles.
Az MTÜ a vendéglátó üzlet üzemeltetője részére a vendéglátó szoftvert térítésmentesen biztosítja.
Az NTAK tájékoztatása alapján a regisztrációs felület megnyitása a későbbiekben várható, bővebb információk hamarosan az NTAK információs oldalán lesznek olvashatóak: https://info.ntak.hu/.
Kérdések esetén keressék az MTÜ Ügyfélszolgálatát a hét minden napján, 0-24 órában hívható 06-1/550-1855 telefonszámon, illetve a turisztika@1818.hu e-mail címen.
Kérjük fenti tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét, a hivatkozott jogszabályban foglaltak tanulmányozását (a Vhr. 2.-3., 6/A-6/B, 8/A-8/B, 10-13.§-ai; továbbá a 2. melléklete, valamint a Turizmus tv. 2., 9/A-G., 12/A. §-ai) és az ott előírtak teljesítését.


Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-10-22
Nyertes Leader pályázat: Kulturális értékmegörző rendezvény -beszámoló
Írásbeli emlékeztető

A beszámoló a 2021.08.20.-08.22. közötti időpontban megtartott Kulturális Értékmegőrző Rendezvények lebonyolítása /VP6-19.2.1.-32-2-1-Project azonosító: 1928316457/ című pályázat alapján támogatott Értékek Dávodon és a környező falvakban elnevezésű projekt megvalósításához.
A megvalósulás helyszínei:
2021.08.20. Pipacsos Pihenőház 6524, Dávod, Dózsa Gy. u 75. sz
2021.08.21. 6524, Dávod-Püspökpuszta Rákóczi Ferenc u. 31
2021.08.22. Pipacsos Pihenőház 6524, Dávod, Dózsa Gy.u.75, Ponty -Lak Vendégház Rákóczi u. 31.

A megbízott rendezvényszervező cég közreműködésével lebonyolított három napos rendezvény minden eleme jelentősen hozzájárult Dávod és környékének kulturális programkínálatának növeléséhez. A település helyzetét tekintve kiemelkedik turisztikailag a környező települések közül, hiszen a közelmúltban nagyszámú szálláshelyfejlesztés valósult meg, újak jöttek létre így a rendezvénytervünknek megfelelően nagyszámú turista is részt vett, valamint helyi lakosok és a környező települések lakosai is meglátogatták a rendezvényt. A látogatók becsült száma több, mint 200 fő. A helyszínen a projekttel kapcsolatos tájékoztató tábla kihelyezésre került.
2021.08.20-án a Pipacsos Pihenőház közreműködésével a múlt és jelen, avagy a „Sufni titka” című kiállítást tekinthették meg a vendégek. A kiállítást színvonalas különleges megnyitóval kezdtük. A csátaljai arany minősítésű nótakör Benda Anna vezetésével nagyon szép dalokkal ékesítette a műsort, valamint Hári Marika archaikus dávodi népdalokat énekelt. A kiállított tárgyak Dávod település tárgyi és szellemi értékeit mutatták be. Megjelentek régi fotók, használati tárgyak pl. kenyér készítés eszközei, a sufniból előkerült mezőgazdasági munkákhoz használt eszközök, régi szappanok, textilek. Reflektorfénybe kerültek a slingelő asszonyok munkái, eszközei. Varrógépek, hímző, slingelő segédeszközök. A kiállítás egyik legértékesebb darabjait Gora Zoltán helyi kisiparos, ezermester hozta. Munkái aprólékos, ötletes újrahasznosított szintén a sufniból előkerült lim-lomokból készült szobrok.
2021.08.21.-én a Rákóczi utcában szabadtéren valósult meg a „Kincsek utcája” elnevezésű fő program. A meghívott települések a Vendégváró Egyesület által térítésmentesen biztosított pavilonokban lettek elhelyezve. A rendezvényt megelőzően már hetekkel korábban egyeztettünk, pontosítottunk, kialakítottuk a kapcsolattartókkal a közvetlen együttműködést. Programtervünknek megfelelően a falvak berendezték a sátrakat a kiválasztott értékeikkel, kiadványaikkal.
A települések megértették, hogy ez fontos a térség további fejlesztéséhez, kell, hogy legyen kapcsolat a szomszéd települések között és ez a kapcsolat főleg az értékek közvetítésén keresztül fog leginkább megerősödni. Ezzel a rendezvénnyel az első lépést megtettük.
Legfőbb eredményként tekintünk arra, hogy sikerült 9 települést együttműködésre hangolni, megjelentetni, bemutatni.
A résztvevő települések Dávod, Csátalja, Szeremle, Dunafalva, Bátmonostor, Nagybaracska, Vaskút, Hercegszántó, Sükösd egyetértésben jónak ítélték meg a kezdeményezésünket, örömmel vették, hogy bemutathatták népviseletüket, szőtteseiket, híres nagyjaikat, kézműveseiket, minősített művészi tehetségeiket.
A kulturális program keretében a hercegszántói Szantovci Tamburazenekar vezetésével Délszláv táncházra is sor került, melyben nagy segítséget nyújtott a vaskúti kedd esti tánckar.
Majd zárásképpen zenés est következett a Bad Times zenekar fellépésével, melyen szintén szép számmal vettek részt.

2021.08.22.-én vasárnap délután a rendezvényünk zárását kemencés udvarokkal tettük emlékezetessé. A dávodi ízőrző klub segítségével „Dávodi kútba kelt” kalácsot, valamint sós „megszentelt” kalács készítését lehetett megtanulni, kipróbálni, majd a kemencében kisütni. A felnőttekkel érkező gyermekek pedig a kézműves egyesület néhány tagjának közreműködésével kézműves foglalkozásokon vehettek részt, megismerhettek népi játékokat is.

Értékek Dávodon és a környező falvakban című rendezvényünk hozzájárult Dávod és a környező települések identitás tudatának erősítéséhez, mely rendezvény lehetőséget kínált mindenki részére a szabadidő értékes eltöltésére. A résztvevő helyi lakosok pozitívan értékelték kezdeményezésünket, örömmel vették, hogy egy újszerű, rendhagyó kulturális rendezvényen vehettek részt.
Egyesületünk újabb lépést tett annak irányában, hogy az emberek értékeljék szülőhelyük különleges értéktárát, éljenek azzal a lehetőséggel mely a rendelkezésükre áll.

Dávod, 2021.09.02.

Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-09-06
VIZA információ -VENDÉGEM szoftver egy új, okmányolvasó funkcióval bővül!
2021. szeptember 6-án lép életbe az a jogszabály, ami elrendeli az adatok
beolvasásához az okmányolvasó használatát, ennek megfelelően a
VENDÉGEM szoftver egy új, okmányolvasó funkcióval bővül! Ezáltal a
csökkentett módú VENDÉGEM alkalmazás megszűnik. Ettől az időponttól a
VENDÉGEM szoftver kizárólag normál módban lesz használható.
Az info.vendegem.hu honlapon már megtalálhatóak az új verzió
megismerését támogató oktatóvideók, felhasználói kézikönyv és etananyag
is. Javasoljuk, hogy mielőbb tanulmányozza át ezeket a
segédleteket, amelyek segítenek Önnek az új funkciók működésének
könnyebb elsajátításában!
Online oktatással is segítik az új rendszer megtanulását, az első
moduljának ideje:
2021. augusztus 31.
13:00 VENDÉGEM teljes működés
14:30 VENDÉGEM mobilapplikáció
16:00 VENDÉGEM okmányolvasó használata
A bemutatókról készített videófelvételek a továbbiakban is elérhetőek
lesznek az oktatas.vendegem.hu oldalon, így ismétlő jelleggel bármikor,
szabadon visszanézhetőek.

Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-08-30
Jön a kormányrendelet szálláshelyminősítésről
A szálláshely minősítési rendszer fokozatos bevezetését, valamint a vendéglátóhelyek és attrakciók Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK) való csatlakozását érintő fontos változások lépnek életbe - tájékoztatta lapunkat a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Hamarosan megjelenik az a kormányrendelet, amely megteremti a nemzeti szálláshely minősítő rendszer (kötelező nemzeti tanúsító védjegyrendszer) keretfeltételeit, továbbá megállapítja a technikai és működési részletszabályokat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ attrakciókkal és vendéglátó üzletekkel való kibővítéséről.
A jövőben a szálláshelyeknek, üzemeltetési tevékenységük folytatásához, minősíttetni kell magukat, és meg kell a felelniük a minősítő szervezet által közétett követelményeknek. A már nyilvántartásba vett szálláshelyek a minősítési folyamatot egy egyszerű regisztráció segítségével, a kormányrendeletben jelölt határidők szerint szükséges kezdeményezni: szállodák és panziók 2021. december 31-ig, kempingek, üdülőházak és közösségi szálláshelyek 2022. június 30-ig, magán- és egyéb szálláshelyek 2023. január 1-ig. A besorolás célja, hogy a vendégek minden típusú szálláshelyen megbízható minőséget kapjanak, legyen az szálloda, panzió vagy éppen magánszálláshely. Az eddigi szubjektív véleményeket objektív szempontrendszer váltja fel valamennyi szálláshelytípus esetén. A rendszer fokozatosan kerül bevezetésre, az első minősítés ingyenes lesz, és a kisebb szálláshelyeket hosszabb felkészülési idő segíti. A szálláshelyek minősítése típusonként egységes szempontok mentén történik, a folyamat 2022 januárjában a szállodákkal és a panziókkal indul.

A minősítéssel kapcsolatos teendőkről további részletes információkat kapnak majd az érintettek. A turisztikai szektor digitalizációja újabb mérföldkőhöz érkezett a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ bővítésével. Az adatszolgáltatók köre a vendéglátóhelyekkel és az attrakciókkal egészül ki, így a jövőben ezen szolgáltatók adatai is részét képezik a naprakész turisztikai statisztikáknak. Az NTAK bővítése újabb lépcsőfok az adatvezérelt ágazattámogatás felé, fontos segítség a döntéshozatalban, és a gazdaság fehérítését is elősegíti. Így még teljesebb képet lehet majd kapni a szektor forgalmáról, és a fejlesztési irányok meghatározásának is támogató pillére lesz.
Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-08-24
Kisfaludy Pályázat

Kisfaludy Pályázat megvalósításának határideje: 2021. szeptember 30.

Záró beszámoló benyújtására a fizikai megvalósítást követő 90 napon belül van lehetőség.

Szeretnénk felhívni a pályázók figyelmét, hogy ne hagyják utolsó pillanatra a záró beszámoló beadását!

Amennyiben időben adják le a beszámolót, az esetleges hibákat még tudják egyeztetni, korrigálni.

A beszámolóhoz itt találnak segítséget:
https://kisfaludyprogram.hu/palyazati-informaciok/maganszallashelyek-es-egyeb-szallashelyek-fejlesztese/

Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-08-13
Értékek Dávodon és a környező falvakban

Logicsoft Bt. - 2021-08-13
Az NTAK mellett itt a VIZA is! FONTOS!
Tisztelt Falusi Szállásadók!
Ezúton ajánlom minden szállásadó figyelmébe az új szabályozást a digitális okmányolvasóval kapcsolatosan.
A magyarországi szálláshelyeken 2021-ben folytatódik az elmúlt években elkezdődött digitalizáció, és a szálláshelyekre történő bejelentkezés is egyszerűbbé válik, mert a személyi és úti okmányok digitális beolvasásával történik majd. A kötelezettség kiterjed minden falusi szállásadóra, a FATOSZ lobbizása eddig sajnos nem járt sikerrel – látva a megjelent rendeletet és eligazításokat.
A mellékelt Magyar Közlönyben közzétett szabályozás nem ad felmentést senkinek sem. A legfontosabb változás, hogy nem az okmányolvasó eszköz lesz engedélyhez kötve (korábbi rendelet ezt szabályozta), hanem a szálláshely kezelő szoftverek engedélye kerül megújításra. Annyiban „jó” a falusi szállásadóknak ez a változtatás, hogy feltehetően nem kell majd senkinek sem újabb eszközöket vásárolnia, hanem a Vendégem c. alkalmazást egészítik ki adatgyűjtő és továbbító funkcióval.
Lehet, hogy egyesek már értesültek arról, hogy a szálláshelykezelő szoftverbe berögzített vendégadatok várhatóan 2021. szeptember 1-től a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA) is bekerülnek, ami a meghirdetése szerint elsősorban bűnüldözési és bűnmegelőzési célokat szolgál.
A VIZA rendszerről részletes információkat https://vizainfo.hu/szallashelyek honlapon olvashatnak az érdeklődők és az érintett szolgáltatók, a GYIK menüpontban pedig számos más felmerülő kérdésre is választ kaphatnak. Ez egy újabb lépés az adatvezérelt turizmusirányítás felé, amely azzal számol, hogy minden egyes turista (vendég), rokonok és barátok mozgása lekövethetővé válik tekintet nélkül nemre, korra és egyéb jellemzőire. A VIZA gyakorlatilag mindenkit figyel majd, nem csak a potenciális bűnözőket…

„A jogszabályok alapján az adatok rögzítése minden igénybevevő vendégre vonatkozóan egyformán kötelező, így sem életkor, sem más változó – pl. a szolgáltatás után fizetendő díj, kedvezmények, a tartózkodás hossza, rokoni kapcsolat az igénybe vevővel – alapján az adatok rögzítésétől eltekinteni nem lehet. A szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő vendég a személyi azonosításra alkalmas okmányát a szálláshely-szolgáltatónak az adatok rögzítése céljából bemutatja. Az okmány bemutatásának hiányában a szálláshely-szolgáltató a szálláshely-szolgáltatást megtagadja.”
A szállásadóknak érdemes mindezt alaposan áttanulmányozni, hogy a jogszabályi előírásokhoz tudják igazítani a vendégérkeztetést. További kérdés felmerülése esetén az MTÜ illetékeseit kell keresni.

Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-06-22
Idegenforgalmi adó és Turizmusfejlesztési hozzájárulás
2021. június 30-ig nem kell beszedni és az önkormányzat felé befizetni az
idegenforgalmi adót a kihirdetett 319/2021. (VI. 9.) Korm. rendelet szerint.
A turizmus fejlesztési hozzájárulás bevallási és befizetési kötelezettség

viszont 2021. december 31-ig továbbra is fennmarad.
További információkért látogasson el honlapunkra!

https://falusiturizmus.eu/ajanlo/idegenforgalmi-ado-mentesseg-2021-

ben/
Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-06-21
Körkérdés- Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukcióról!
Tisztelt Tagjaink!

Lenne egy kérésünk Önök felé!
Kérjük, hogy gondjaikat, kérdéseiket, tapasztalataikat fogalmazzák meg a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukcióról!

A kérdés fókuszában az áll, hogy milyen nehézségekkel álltak szemben a pályázók a kezdeti fázistól, egészen a most folyó elszámolási munkáig.
Ezeket a problémákat írásban várnánk. A válaszokat 2020. június 17-ig várjuk erre a címre.Válaszaikat továbbítjuk a FATOSZ irodának!!!!
Üdvözlettel:
Vezetőség

Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-06-16
Nyári diákmunka program
Nem tudom, ki értesült róla, ki nem, de megnyílik egy ilyen lehetőség is a turizmussal foglalkozó vállalkozóknak.

A részletek a www.munka.hu oldalon érhetők el.
Nyári diákmunka program

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére a 2013-2020-es években indított ,,Nyári diákmunka" program tapasztalatait felhasználva a 2021. évben ismét meghirdetésre kerül a program, amelynek összköltsége 3 milliárd Ft. A támogatás célcsoportjába a 16-25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok tartoznak.

A program két pillérre épül:

1. pillér: Önkormányzati diákmunka: a foglalkoztatást biztosító és így támogatható munkáltató a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye, továbbá egyházi jogi személy lehet. A program keretében a munkaadók számára a célcsoportba tartozó személyek munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén bértámogatásként a munkabér összegének 100 %-a kerül megtérítésre legfeljebb 2 hónap időtartamra, a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 164.250 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 125.550 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

2. pillér: Diákmunka a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén: a mezőgazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás területén is lehetőség nyílik a program keretében diákok idényjellegű foglalkoztatására. A munkaadók számára a célcsoportba tartozó személyek munkaviszonyban történő alkalmazása esetén legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható. Bértámogatásként a munkabér összegének 75 %-a kerül megtérítésre legfeljebb 2 hónap időtartamra. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 164.250 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 125.550 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe. A napi 8 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

A program 2021. június 15. napjától 2021. augusztus 31. napjáig tart. 2021. június 15. napjától lehetőségük nyílik a diákoknak, hogy regisztráltassák magukat az illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalnál, míg a tényleges foglalkoztatásra 2021. július 1. napjától kerülhet sor.

Részletesebb felvilágosításért kérjük, tekintse át a támogatás igénybevételéhez készült hirdetményt, illetve forduljon a járási (fővárosi kerületi) hivatalok munkatársai
Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-06-10
Új hírek! 219 Ft egyszeri támogatás !!!
Tisztelt Érintettek!


Ha minden igaz, van egy jó hírem! Ahogy a napokban megírtam, 219 ezer Ft egyszeri vissza nem térítendő támogatás, kompenzáció illeti meg az önfoglalkoztatókat. Ami ebben külön jó, hogy az adószámos és az adószám nélküli magánszemélyek is beférnek a támogatottak körébe, vagyis nem csak az egyéni és mikrovállalkozások a támogatás címzettjei, ahogy első ránézésre véltem, de gyakorlatilag minden tagunk. Az értelmezést a mai napon megjelenő információk segítették.


Ez volt az első híradás:

https://turizmus.com/szabalyozas-orszagmarketing/itm-219-ezer-forintot-kaphatnak-a-bertamogatasra-nem-jogosult-onfoglalkoztatok-1175318


Itt pedig a folytatás:

https://nfsz.munka.hu/cikk/1544


Érdemes tehát alaposan átolvasni a Közlönyt és azt követően a végrehajtást segítő közleményeket is. Mindent küldök tovább, amit magam is megkaptam. Használjátok egészséggel és eredményesen!

Üdvözlettel

A legújabb hír szerint 219 ezer Ft egyszeri vissza nem térítendő támogatás, kompenzáció illeti meg az önfoglalkoztató egyéni vállalkozókat.
Áttekinthető!!! https://munka.hu/

https://turizmus.com/szabalyozas-orszagmarketing/itm-219-ezer-forintot-kaphatnak-a-bertamogatasra-nem-jogosult-onfoglalkoztatok-1175318

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint az adószámos magánszemélyeket ez most nem érinti, csak azokat, akik egyéni vállalkozóként szolgáltatnak. Érdemes alaposan átolvasni a Közlönyt.

FONTOS!

Az 56 felsorolt egyikét főtevékenységként kell kimutatni! Tényleges főtevékenységnek e rendelet alkalmazásában azt a tevékenységet kell érteni, amelyből az (1) bekezdés szerinti jogosultnak az e rendelet vagy a 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet hatálybalépését megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a származott.
A támogatás felvétele után legalább 2 hónapig a vállalkozást fenn kell tartani.
Az ITM államtitkára támogathatónak mondta az idegenvezetést, a szállásadást és még sok minden mást. Ki tudja miért, de a kerékpárszervizek viszont mégsem férnek bele a támogatottak közé…

Egyelőre ennyi, ami tudható. Érdemes figyelni a sajtót, illetve az illetékes hivatalok közleményeit.


Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-06-09
Artisjus- Kötelezettség-kedvezmény- egyesületi tagság-Fatosz

Tisztelt Tagjaink!

Artisjus kötelezettségről, kedvezményről
az alábbi honlapon informálódhatnak!
A kedvezmény igénybevételéhez szükséges:
Vendégváró Bács-Kiskun Egyesületi tagság és az éves tagdíj befizetése.

https://falusiturizmus.eu/ajanlo/artisjus/
Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-06-09
Fatosz tájékoztatója,Felhőmatrac szolgáltatás
Szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy a fatosz.eu honlapunkat megszüntettük, azonban a domain neveket (fatosz.eu,fatosz.hu) megtartottuk, csak az új honlapra irányítják a látogatót.
Az összes szükséges információt a www.falusiturizmus.eu oldalon találják meg.

A másik nagy hírünk, hogy már élesítették az angol nyelvű felületet. Ha felmennek a falusiturizmus.eu oldalra, a jobb felső sarokban van lehetőség nyelvet változtatni.
Szerkesztés alatt van még, ebből kifolyólag a következő hírlevélben szeretnénk erről a további érintetteket tájékoztatni.

Továbbá arra kérnénk Önöket, hogy tájékoztassák tagjaikat a Felhőmatrac szolgáltatásáról (hírlevélben is megtalálható), ahol egy együttműködés keretein belül a FATOSZ tagoknak 20% kedvezményt adnak az első évben: https://falusiturizmus.eu/ajanlo/felhomatrac-szallashelykezelo-szoftver/

Szakmai hírlevelünket is most fogjuk kiküldeni, ezt innen tudják letölteni:
https://falusiturizmus.eu/tagsag_elonyei/aktualis-hirlevelek/

Jó egészséget kívánunk!

Köszönettel és üdvözlettel:
Tóth Virág
Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-05-18
Négymilliomodik védőoltás első dózisának beadását követő naptól (Intézkedések)
A négymilliomodik védőoltás első dózisának beadását követő naptól (vagyis kb. a hét vége felé) az alábbi szabályok lesznek érvényesek:

Meghatározták, hogy ki minősül koronavírus ellen védett személynek: az, aki ezt védettségi igazolvány bemutatásával igazolja.
Leírták azt is, hogyan kell igazolni a védettséget, ha a lentebb felsorolt, védettségi igazolvány bemutatásához kötődő jogokat az érintett gyakorolni szeretné. E szerint
- a védettségi igazolványt védettséget igazoló módon be kell mutatni (ez azt jelenti, hogy a védettségi igazolvány mellett a személyi igazolványt, útlevelet vagy jogosítványt is fel kell mutatni);
- a 6 és 18 éves kor közöttiek életkorát ellenőrizni kell (kivéve, ha ránézésre megmondható, hogy a illető még nincs 18 éves). A gyerekeknek kérdésre meg kell mondaniuk az életkorukat, illetve ezt személyi igazolvánnyal, útlevéllel, vezetői engedéllyel vagy diákigazolvánnyal igazolniuk kell;
- az adatokat (védettséget, életkort) ellenőrző személy az igazolványokon szereplő adatokat semmilyen módon nem rögzítheti, csupán olvasással ellenőrizheti, hogy az érintett gyakorolhatja-e a jogszabályban megengedett jogot (pl. uszodába, étterembe bemenetel).

A négymilliomodik oltás beadását követő naptól az alábbi szabályok lesznek érvényesek:

1. Maszkviselés, távolságtartás
Ebben nincs sok változás, de azért sosem árt ismételni.
A másik embertől 1,5 méter távolságot kell tartani (ide nem értve a közös háztartásban élőket). Az orrot és a szájat maszkkal kell eltakarni a tömegközlekedési eszközön (kivéve a zárt vezetőülésben lévő sofőrt), azok várótermeiben; a települések belterületén, utcán, közterületen, nyilvános helyen (kivéve egyéni szabadidős sporttevékenység során); az üzletben történő vásárlás, illetve az üzletben történő munkavégzés során (kivéve azt a – nem eladótérben és nem a raktárban lévő – helyiséget, melyet kijelöltek arra, hogy ott a dolgozók a munkaközi szünetben nem kötelesek maszkot viselni); a bevásárlóközpont területén (kivéve az irodák, sportolás céljára szolgáló helyiségek és az üzemi helyiségek területét); a közigazgatási szervek, posták ügyfélterében; minden egyéb olyan helyiségben, amelyben ügyintézés céljából ügyfélfogadás zajlik, és a helyiségben – az ott foglalkoztatottakat is beleértve – rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egy időben; vendéglátó üzletben (a 4. pontban részletezett kivételekkel); egészségügyi intézmény területén mindenki (kivéve a kórtermében tartózkodó beteget); szociális intézményben az ott dolgozóknak az ellátottakkal való közvetlen érintkezéskor, vagy ha tartósan 1,5 méteren belüli távolságban tartózkodnak az ellátottakkal, valamint az ellátottaknak a közösségi terekben való tartózkodás esetén lehetőség szerint. Továbbra sem kell maszkot viselniük a 6 évnél fiatalabbaknak, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élőknek.

2. Kijárási tilalom
A kijárási tilalom éjfél és reggel 5 óra között érvényes. (Persze a már megszokottak szerint kutyát sétáltatni még mindig lehet a tilalom időszakában is a lakóhely 500 m-es körzetében, és a munkahelyre is el lehet menni, meg onnan haza is.)

3. Rendezvények, szertartások, gyülekezés
Továbbra is tilos a közterületen, nyilvános helyeken való csoportosulás, gyülekezés; szinte mindennemű rendezvény, gyűlés megtartása, ideértve a kulturális eseményeket, sporteseményeket, magánrendezvényeket, a zenés, táncos rendezvényt is, de egyre több engedmény van, melyet mindjárt részletezek.
Ami nem változott: a vallási közösségek szertartásai, a magán- és családi rendezvények maximum 10 fő részvételével, temetés legfeljebb 50 fővel megtarthatóak. Az egyéni szabadidős sporttevékenység (különösen futás, gyaloglás, kerékpározás) gyakorlása megengedett. Ugyanakkor továbbra is tilos közterületen, nyilvános helyen, sportpályán a nem versenyszerűen sportolók számára a csapatsportok (különösen labdarúgás, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, röplabda) gyakorlása.
Ami viszont megváltozik:
Sportrendezvényen nézőként a védettségi igazolvánnyal rendelkező személy, valamint a felügyelete alatt lévő 18. életévét be nem töltött személy részt vehet, ha a sportrendezvény tervezett befejezési időpontja legkésőbb 23:00 óra. (Sportrendezvényekre vonatkozóan kormányrendelet eltérő szabályokat is megállapíthat majd a későbbiekben. Szerintem majd a nagyobb focimeccsek környékén számíthatunk eltérő szabályokra.)
A jegy megváltásával látogatható kulturális eseményen nézőként a védettségi igazolvánnyal rendelkező személy, valamint a felügyelete alatt lévő 18. életévét be nem töltött személy vehet részt. A kulturális esemény helyszínén 23:00 óra és 5:00 óra között csak az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak.
Mindkét eseményre vonatkozik, hogy
- a jogosultságot a szervező és a helyszín üzemeltetője vagy vezetője, illetve az ottani alkalmazottak ellenőrzik. A beléptetést kötelesek megtagadni, illetve a belépést kötelesek megakadályozni, ha a védettséget vagy az életkort a belépni szándékozó nem megfelelően igazolja.
- A helyszínen dolgozók számára (ide nem értve a versenyzőket, az edzőket, illetve a fellépőket) a maszkhasználat szabályait a szervező, illetve a helyszín vezetője határozza meg. De ha a dolgozó nem igazolja a koronavírus elleni védettségét, akkor köteles a rendezvény befejezéséig maszkot viselni. A maszk használatát azonban a védettséggel rendelkezők részére sem szabad megtiltani.
- A nézőknek nem kell maszkot viselniük.
Fontos, hogy nem minősül kulturális eseménynek a zenés, táncos rendezvény, így ezeket továbbra is tilos megtartani.

4. Vendéglátás
A vendéglátó üzletek legfeljebb 5:00 óra és 23:00 óra között lehetnek nyitva.
A vendéglátó üzleten belül az, aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, vagy nem ilyen személlyel együtt lévő 18 év alatti, csak az elvitelre készített étel kiadása és szállítása érdekében, a mellékhelyiség használata céljából, valamint az általa a teraszon vagy kerthelyiségben elfogyasztott étel, ital kifizetése céljából tartózkodhat (ha a kerthelyiségben nem lehet fizetni). Ők az üzleten belül ételt, italt nem fogyaszthatnak.
Azok, akik igazolják védettségüket, vagy ilyen személlyel együtt lévő 18 év alattiak (és ezt igazolni is tudják vagy ránézésre megmondható róluk, hogy fiatalkorúak), a vendéglátó üzleten belül 5:00 és 23:00 óra között bent lehetnek és ott a megrendelt ételt és italt elfogyaszthatják.
Ha a védettséget, illetve az életkort felszólításra nem igazolják megfelelően, akkor a hely üzemeltetőjének, illetve alkalmazottjának távozásra kell őket felszólítaniuk. Ha a jogsértő személy ennek a felszólításnak nem tesz eleget, akkor pedig értesíteni kell a rendőrséget.
A vendéglátó üzleten belül a vendégnek nem kell maszkot viselnie az asztalánál ülve (akkor sem, ha éppen nem eszik), illetve ha az étel ital elfogyasztása nem csak asztalnál ülve történhet, akkor az étel, ital elfogyasztásának időtartama alatt. A kerthelyiségben és a teraszon sem kell maszkot viselni. Az üzlet egyéb helyiségeiben (pl. mosdó, asztalok között) minden vendég számára kötelező a maszkviselés (kivéve persze az eleve mentesítetteket, mint pl. a 6 évesnél fiatalabbak).
Fenti szabályok nem vonatkoznak a munkahelyi étteremre, munkahelyi büfére, szálláshelyen lévő étteremre/bárra (ha ott csak a szálláshely vendégét szolgálják ki), a nevelési és oktatási intézmények menzájára/büféjére (ha ott csak az ott dolgozókat és tanulókat szolgálják ki), valamint az egészségügyi intézményben található étteremre/büfére.
A vendéglátó üzlet dolgozóira vonatkozó maszkhasználati szabályokat az üzlet vezetője határozza meg, de az a dolgozó, aki nem igazolja megfelelően a védettségét, köteles az üzlet területén maszkot viselni. A védettséggel rendelkező dolgozók is viselhetnek maszkot, azt az üzlet vezetője nem tilthatja meg számukra.
A vendéglátó üzletben is tilos zenés, táncos rendezvényt tartani. Családi esemény vagy magánrendezvény akkor tartható meg, ha azon egyszerre max. 10 fő vesz részt.

5. Üzletek nyitva tartása
Az üzletek, lottózók, nemzeti dohányboltok nyitva lehetnek a normál nyitva tartási időben, de max. 5:00 és 23:00 óra között, ha a 2021.04.07-i bejegyzésem 3. pontjában szereplő szigorú előírásokat betartják. Este 11 és reggel 5 között csak a gyógyszertár és a benzinkút lehet nyitva. Az üzletekbe bemehetnek azok is – természetesen csak maszkban -, akiknek nincs védettségi igazolványuk. Ezeken a helyeken a védettséggel rendelkezőknek is kötelező a maszk használata.

6. Szálláshelyek
A szálláshelyen az alábbi személyek tartózkodhatnak:
a) Aki ott dolgozik.
b) Üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkezik (nem kell védettnek lennie!).
c) Magyar Honvédség, rendvédelmi szerv állományában szolgálati feladat ellátása érdekében helyezték el, továbbá kirendelt egészségügyi dolgozó.
d) Koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő 18. életévét be nem töltött személy.
Ha valaki nem a b) vagy c) pontban jelzett célból jelentkezne be a szálláshelyre, akkor igazolnia kell a koronavírus elleni védettségét vagy az életkorát az előző pontokban már említett módon (védettségi igazolvány és egyéb személyazonosságot igazoló okirat).
A vendégeknek nem kell maszkot viselniük (azoknak sem, akik nem védettek).
A szálláshelyen dolgozókra vonatkozó maszkhasználati szabályokat a szálláshely üzemeltetője/vezetője határozza meg, de az a dolgozó, aki nem igazolja megfelelően a védettségét, köteles a szálláshely vendégek által látogatható területein maszkot viselni. A védettséggel rendelkező dolgozók is viselhetnek maszkot, azt számukra megtiltani nem lehet.
A szálláshelyen is tilos zenés, táncos rendezvényt tartani. Családi esemény vagy magánrendezvény akkor tartható meg, ha azon egyszerre max. 10 fő van jelen.
A szálláshelyen található edző- és fitnesztermet, uszodát, fürdőt, jégpályát, mozit, állatkertet, vadasparkot, kalandparkot, vidámparkot, játszóházat, múzeumot, könyvtárat, színháztermet (már ha van ilyen) a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt álló 18 év alattiak használhatják. Az itt lévő kártyatermet és kaszinót pedig a vendégek közül csak a koronavírus ellen védettek látogathatják.

7. Játékkaszinók, kártyatermek
Ezek a helyek legfeljebb 5:00 és 23:00 óra között lehetnek nyitva (ezen időszakon kívül csak az ott dolgozók tartózkodhatnak benn). Nyitva tartási időben az ott dolgozókon kívül kizárólag a koronavírus ellen védett személyek tartózkodhatnak itt, és nekik nem kell maszkot sem viselniük. Aki a védettségét nem tudja megfelelően igazolni, azt tilos beengedni.
Az itt dolgozókra vonatkozó maszkhasználati szabályokat a hely vezetője határozza meg, de az a dolgozó, aki nem igazolja megfelelően a védettségét, köteles a látogatók által felkereshető területeken maszkot viselni. A védettséggel rendelkező dolgozók is viselhetnek maszkot, azt számukra megtiltani nem lehet.

8. Szabadidős létesítmények
A koronavírus ellen védett személyek, valamint a felügyeletük alatt lévő 18 év alattiak látogathatják az előadó-művészeti eseményeket (színház, tánc-, zeneművészet, cirkusz, stb.), mozit, edző- és fitnesztermet, uszodát, közfürdőt, jégpályát, állatkertet, vadasparkot, kalandparkot, vidámparkot, játszóházat, múzeumot, könyvtárat, közművelődési intézményt, kép- és hangarchívumot, közösségi színteret, integrált kulturális intézményt, sőt maszkot sem kell viselniük. (A védettséget, illetve az életkort a már korábban említett módon kell igazolni, mert egyébként a helyszín üzemeltetője/vezetője köteles megtagadni a belépést.)
Ezeken a helyeken este 11 és reggel 5 óra között csak az ott dolgozók tartózkodhatnak, illetve az edző- és fitnesztermekben, sportlétesítményekben, jégpályán, uszodában az edzésen vagy sportrendezvényen részt vevő versenyzők és edzőik tartózkodhatnak.
A jégpályán, uszodában, edző- és fitneszteremben, valamint a sportlétesítményekben a fentieken kívül részt vehetnek edzésen és sportrendezvényen a 18 évesnél fiatalabb versenyzők és edzőik és maszkot sem kell viselniük (az életkort, illetve az edzői minőséget természetesen igazolniuk kell, ezért pl. versenyre indulás előtt feltétlenül ellenőrízzék, hogy náluk vannak-e az irataik, valamint annak igazolása, hogy a védettséggel nem rendelkező sportszakember valóban a 18 év alatti versenyző edzője). Fontos, hogy a felnőtt versenyzők most már csak akkor használhatják ezeket a létesítményeket, ha a védettségüket igazolják!
A szabadidős létesítmény dolgozóira vonatkozó maszkhasználati szabályokat a létesítmény vezetője határozza meg, de az a dolgozó, aki nem igazolja megfelelően a védettségét, köteles a helyszín látogatók által látogatható területein és helyszínein maszkot viselni. A védettséggel rendelkező dolgozók is viselhetnek maszkot, azt számukra megtiltani nem lehet.
A múzeumok, könyvtárak, közművelődési intézmények, közösségi színterek és integrált kulturális intézmények területére a felnőttképzésben vagy szakképzésben részt vevők és oktatóik akkor is bemehetnek, ha nem tudják igazolni a védettségüket.

9. Oktatási intézmények
Ezen a területen semmi sem változik.
A felsőoktatásban továbbra is digitális oktatás van, mely alól a rektor kezdeményezésére a felsőoktatásért felelős miniszter vagy a felsőoktatási intézményt fenntartó miniszter adhat csak felmentést. Ezen intézmények kollégiumai, diákotthonai nyitva tartásáról a rektor dönt.
A bölcsődék nyitva tartanak. A nevelési, oktatási intézménybe megfelelő testhőmérséklettel mehetnek be a tanulók és dolgozók.

Összefoglalva: ha valaki sportrendezvényre, kulturális eseményre szeretne menni, vagy vendéglátó üzleten belüli helyen fogyasztana, szálláshelyen pihenne, szabadidős létesítményt használna és
- 6 évesnél fiatalabb, akkor vigyen magával egy felnőttet,
- 6-18 év közötti, akkor legyen vele egy felnőtt és a személyi igazolványa, útlevele, jogosítványa vagy diákigazolványa,
- 18 évesnél idősebb, akkor legyen nála a védettségi igazolványa, plusz a személyi igazolványa, útlevele vagy jogosítványa.
Az igazolványok közül csak a védettségi igazolványnak kell a bemutatáskor érvényesnek lennie. Ugyanis a többi irat akár le is járhatott a veszélyhelyzet kezdete (2020.11.04.) óta, de attól még használható, hiszen ezen irato érvényességét egészen a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig meghosszabbították.
Jó tudni, hogy a védettségi igazolvány közokirat, tehát a hamis, hamisított vagy más nevére szóló védettségi igazolvány használata közokirat-hamisításnak minősül és 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-04-30
INGYENES ( Regisztrálni kell)Számos izgalmas tananyag

Tisztelt Partnerünk!


 Megújult, új funkciókkal bővült és kényelmesebbé vált a hozzaferheto.turizmusakademia.hu e-learning weboldal, amelyen ingyenesen számos izgalmas tananyag segíti a szakmabelieket abban, hogy fejlődni tudjanak a szenior, akadálymentes, orvosi és hozzáférhető turizmusban. Olyan réstermékekről van szó, amelyek jelentős növekedése várható a turizmus regenerálódását követően.


 A turisztikai szolgáltatások piacra jutását számos eszközzel segíti a Magyar Turisztikai Ügynökség, ezt szolgálják a Turizmus Akadémia oldalon hozzáférhető turizmus témakörben elérhető képzések is. Az e-learning weboldal létrehozásának célja az volt, hogy a turizmusban dolgozóknak tematikus szakmai, réspiaci tudást biztosítson. A kurzusokon az érdeklődők megismerhetik a jelentős növekedési potenciállal rendelkező niche termékek fejlesztésében rejlő lehetőségeket, ezzel is fokozva versenyképességüket, eredményességüket. A program tananyagának összeállításához az MTÜ szakmai publikációit és a program keretében elvégzett kutatások információit is felhasználták.


 A résztvevők egy egyszerű regisztrációt követően ingyenesen hozzáférhetnek a tananyagokhoz, és azokhoz bármikor újra vissza is térhetnek. A képzések során könnyed, játékos módon, az online térben sajátítható el a tudás. A kurzusokat vizsga zárja, melyet oklevél is igazol. A tananyagot akkor is érdemes olvasni, ha az opcionális vizsgakérdések megválaszolására nem kerül sor.


 Bővítse tudását a témában Ön is és ajánlja azt kollégáinak is! A képzésekre itt lehet regisztrálni 2021. március 31-ig:


https://hozzaferheto.turizmusakademia.hu/hu


 


 


Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület - 2021-03-18